maandag 30 april 2012

27-29/4 Festival luxembourgeois du cyclisme féminin Elsy Jacobs

Afgelopen weekend nam Evelyn deel aan het Luxemburgs drieluik, genoemd naar de eerste vrouwelijke wereldkampioene ooit. Vorig jaar waren het nog 3 ééndagswedstrijden, maar dit jaar doopte men de wedstrijd om tot een heuse etappewedstrijd (categorie 2.1). Een mooie organisatie, prachtig parcours en de jacht op UCI-punten zorgden ervoor dat opnieuw zowat alle toppers naar Luxemburg afzakten.

Rit 1 was een ultrakorte proloog (1,7 km) in Luxemburg-Stad. Op een nat wegdek besloot Evelyn geen risico's te nemen om valpartijen te vermijden. Ze werd in 2'28" 86ste, op 17 seconden van winnares Van Vleuten.

Rit 2 ging van start in Garnich, waar de rensters na een aanloopronde van een 50-tal kilometer 5 lastige plaatselijke ronden  met 2 beklimmingen te verteren kregen. Evelyn kreeg de opdracht om zich in het begin van de wedstrijd te roeren in zoveel mogelijk ontsnappingspogingen, wat ze ook deed. Geen van de ontsnappingen waren echter een lang leven beschoren en alles bleef min of meer samen tot in de plaatselijke ronden. Daar brak de koers echt open. Aanvankelijk ging Evelyn goed mee, maar de inspanningen van het begin eisten na verloop van tijd toch hun tol, zodat ze in een achtervolgend groepje verzeild geraakte. Vooraan waren 11 rensters weggereden, met daarbij o.a. Marianne Vos en Emma Johansson. Deze groep bouwde zijn voorsprong steeds verder uit. In de strijd voor de eerste plaats haalde Vos het, voor haar landgenote Visser. In de achtergrond reed Evelyn de wedstrijd probleemloos uit. Ze eindigde als 68ste.

Ook het parcours van rit 3 was niet van de poes, met dezelfde aanloopronde als rit 2 en alweer 5 pittige plaatselijke ronden, dit keer in Mamer. Wel geen 2, maar 1 beklimming in het plaatselijk circuit, en dus was er iets meer tijd voor recuperatie tussendoor. Hoewel, het tempo werd constant hoog gehouden en de demarrages volgden elkaar in sneltempo op. Alles kwam echter telkens weer bij elkaar en we kregen dan ook een massasprint voorgeschoteld. Met een steile afdaling en enkele linke bochten beloofde de aanloop naar de sprint  een beetje atypisch te worden. Het was dus zaak om in de voorste gelederen van het peloton te blijven. Evelyn had dit begrepen en schoof in de laatste beklimming naar voor. Voor de sprint koos ze het wiel van wereldkampioene Bronzini. Die ging echter met nog enkele andere rensters tegen de vlakte, waardoor de sprint ontregeld werd. Vos en Van Vleuten profiteerden van de verwarring om een kloofje te slaan. Evelyn kon de valpartij net ontwijken, maar moest toch enkele lengtes toegeven. Desalniettemin sleepte ze een hele mooie 3de plaats in de wacht. Vos liet de overwinning aan ploeggenote Van Vleuten. Vos pakte de eindzege, Evelyn werd  71ste in het algemeen klassement.

rit 1
rit 2
rit 3
algemeen klassement

Geen opmerkingen:

Een reactie posten