zondag 23 september 2012

WK Valkenburg: 76ste plaats

132 dames stonden aan de start voor wat een zinderend WK zou worden. Met 8 beklimmingen van de Bemelerberg en de Cauberg was het parcours niet van de poes, de aanvalslust van het damespeloton deed de rest en maakte er een slopende race van.

De eerste twee ronden was er van aanvalslust nochtans weinig te merken. De toppers keken de kat uit de boom en de rest was beducht voor wat nog komen moest. Een massale valpartij bij het ingaan van de derde ronde maakte abrupt komaf met deze situatie. Zowat de helft van het peloton ging tegen de vlakte en wie rechtbleef moest wachten tot de weg weer vrij was. Enkel de voorste gelederen van het peloton, met daarin onder andere Evelyn, bleven recht. Op de derde beklimming van Bemelerberg gooide een Amerikaanse de knuppel in het spreekwoordelijke hoenderhok en vanaf dan viel het nooit meer stil.

De ene aanval volgde na de andere, zonder dat een groepje echt veel voorsprong kon nemen. Door het hoge tempo duurde het wel meer dan een ronde voor alle dames die betrokken waren bij de valpartij vooraan kwamen aansluiten. Op Kaat Hannes na konden gelukkig wel alle Belgische dames hun plaats in het peloton innemen. Een attente De Vocht was ondertussen al een aantal keer mee proberen te glippen in een groepje, maar Nederland en Duitsland lieten nooit begaan.

Op een 50-tal kilometer van de finish werd de wedstrijd in een beslissende plooi gelegd. Een groepje van 5 rensters (Neben, Ratto, Becker, Neylan en Van der Breggen) ging aan de haal. Het leek erop dat ook zij een vogel voor de kat waren, want hun voorsprong reikte nooit verder dan 40 seconden. Maar toen Vos de sprong naar de koplopers maakte op de op twee na laatste beklimming van de Cauberg was het over: enkel Longo Borghini kon volgen, de veer brak bij de overige toppers en de voorsprong liep op tot bijna 2 minuten.

Becker en Ratto vielen vooraan weg, dus gingen ze met 5 naar de slotbeklimming van de Cauberg. Neylan deed een wanhoopspoging aan de voet, maar een oppermachtige Vos counterde gemakkelijk en ging erop en erover. In de laatste rechte lijn had ze zelfs nog tijd om een Nederlandse vlag mee te grissen en haar tweede wereldtitel met stijl te vieren. Neylan kon haar tweede plek veilig stellen en Longo Borghini vervolledigde het podium. Daams werd eerste Belgische op een 17de stek, De Vocht werd 18de.

Voor Evelyn zelf was het een geslaagde wedstrijd. Ze kreeg van bondscoach Ludwig Willems de opdracht mee om kopvrouwen Daams en De Vocht zo lang mogelijk bij te staan. Geen sinecure op dergelijk parcours, maar ze bracht het er toch goed van af. Pas bij het ingaan van de voorlaatste ronde eisten de inspanningen hun tol en moest ze vooraan de rol lossen. Ze reed de wedstrijd wel nog verder uit en eindigde uiteindelijk als 76ste.

De volledige uitslag
Interview TV Oost

Geen opmerkingen:

Een reactie posten